Clătite dospite cu cremă de alune și prune uscate în sos cu oțet de aronia

Ingrediente (pentru 4 porții)

Pentru clătite:

  • 160 g făină tip 650 (făină pentru foietaj)

  • 400 ml lapte

  • 3–4 linguri cremă de alune

  • 4 ouă

  • 2 linguri zahăr

  • 2 linguri zahăr vanilat

  • 60 g unt topit

  • 20 g drojdie proaspătă

Pentru ragu de prune:

  • 200 g prune uscate

  • 200 ml vin roșu

  • 2–3 linguri zahăr

  • 1 linguriță scorțișoară

  • 1–2 linguri oțet de aronia (sau afine)

Mod de preparare

Clătitele:
Amestecăm drojdia cu făina, apoi adăugăm laptele călduț, ouăle, crema de alune, zahărul, zahărul vanilat și untul topit. Mixăm cu telul până obținem un aluat omogen, de consistența unei compoziții mai groase pentru clătite. Acoperim vasul și lăsăm la dospit aproximativ 45 de minute, până când aluatul își mărește ușor volumul.

Din aluatul crescut coacem, cu ajutorul unui polonic mic, clătite mai groase, pufoase, asemănătoare cu cele americane.

Ragu de prune:
Cu o zi înainte punem prunele uscate la înmuiat în vin roșu, peste noapte. A doua zi, le punem pe foc împreună cu vinul, adăugăm zahărul, scorțișoara și oțetul de aronia. Fierbem încet, până când compoziția ajunge la punctul de clocot. Scoatem jumătate din prune, le mixăm cu blenderul până devin piure fin, apoi le adăugăm din nou în sos, pentru a obține o textură mai densă și catifelată.

Servire:
Clătitele dospite se servesc calde, stropite din belșug cu ragu-ul aromat de prune. Un desert parfumat, elegant și surprinzător.

Comentarii